2. EGY FŐRE JUTÓ ALKOHOLFOGYASZTÁS
Elekes Zsuzsanna - Bencsik Nóra
2.1. AZ ADATOK HÁTTERE
2.1.1. Az adatszolgáltatás intézményi háttere, protokollja!
2.1.1.1. KSH
Az egy főre jutó alkoholfogyasztásra vonatkozó adatoknak két fő forrása van:
a KSH és a WHO
A makroszintű adatok az élelmiszermérlegeken alapulnak. A mérlegek ösz¬
szeállításához jelenleg a következő források szolgálnak alapul: a KSH adat¬
gyűjtései és adat-összeállításai (mezőgazdasági, külkereskedelmi, ipari, árs¬
tatisztikai adatok) és kiadványai, egyes élelmiszer-ipari termékek árumérlege
(Agrárközgazdasági Intézet, AKD.
Az alkohollal kapcsolatosan a mérlegek a három főbb italfajtára vonatko¬
zóan tartalmaznak adatokat: bor, sör és égetett szeszes italok (tömény ital).
A borra (szőlőtermesztésre) vonatkozó adatok a mezőgazdasági statisztika, a
sörre és az égetett szeszes italokra vonatkozó termelési adatok az iparstatisz¬
tika részét képezik."
Az élelmiszermérlegek összeállításakor a termelés mennyisége a kiinduló
adat, az import és az év elejei nyitókészlet (amennyiben rendelkezésre áll) adja
együttesen a rendelkezésre álló összes forrást. A KSH szakértője szerint kész¬
letadatok csak a bormérleg készítéséhez állnak rendelkezésre a Hegyközségek
Nemzeti Tanácsától, sör és égetett szeszes ital esetében azonban nincsenek
! A fejezetösszeállításakor felhasználtuka KSH Ágazati statisztikai főosztálytól származó
információkat, valamint a KSH honlapján található módszertani információkat: http://
www.ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz41.html
A KSH a Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel keretében gyűjt egyéni
szintenfogyasztäsiadatokat,azinnenszärmazöeredmenyekazonbanmödszertanukban
es korlätaikban is az önbevalláson alapuló, kérdőíves adatgyűjtéseknek felelnek meg.
A mezőgazdaságistatisztikai adatgyűjtésre vonatkozó módszertani leírás megtalálható:
http://www.ksh.hu/apps/meta.objektum?p_lang=HU&p_menu_id=110&p_ot_
id=100&p_obj_id=BDAC
Aziparstatisztikai adatgyűjtésre vonatkozó módszertan leírása: http://www.ksh.hu/
apps/meta.objektum?p_lang=HU&p_menu_id=110&p_ot_id=100&p_obj_id=BCDA