OCR Output

juk, mint ahogy a sauternes-i borok forgalmazásában és feldolgozásában jelentős
szerepet vállaló kereskedők, ügynökök, pálinkafőzők, likőrkészítők, fűszeresek,
kávéházak és éttermek is a fentebb felsorolt kisvárosokban találhatók.

A folyamatok természetesen nem egyirányúak, azaz nem csak a kisváros fejt
ki hatást a bortermelésre, hanem a bortermelés is rányomja a bélyegét a kisváro¬
sokra: építészetükre, lakosaik életvitelére, szokásaikra — még a városban terjengő
illatok is a borra vezethetők vissza. Ugyanakkor a Sauternais vonatkozásában alá
kell húznunk, hogy az itt előállított bor nem őrizte meg a körzet fontos városának
a nevét: a 20. század eleje óta nem esik szó langoni borokról, csak sauternes-iről
(néhány évtizeddel korábban nem ez volt a helyzet).

Sokáig fontos láncszemei voltak tehát a bor előállításának, forgalmazásának és
reklámozásának a környék kisvárosai. A helyi borok azonban a fejlődés következő
szakaszában elindultak az országos és nemzetközi hírnév felé, s ebben a folyamat¬
ban már nem a kisvárosok, hanem a nagyvárosias Bordeaux játszott fontos sze¬
repet: ezt illusztrálja például a városban 1895-ben megrendezett mezőgazdasági
kiállítás, a borpalota és az az 1909-ben megszervezett szüreti ünnepségsorozat,
amelyen Sauternes emlékezetes módon saját c szekérrel 5 vett részt.

198