OCR
növekedéséhez vezetett. Később a jobb, minőségibb bor előállítását célzó szándékoknak köszönhetően a termelés technikai feltételeinek javítása került előtérbe. Az édes csemegeborokon (/iguoreux) kívül milyen másféle fehérborokat állítottak elő Sauternais-ben a 17-18. század során? A legkülönfélébbeket : kései szüretből származó édes fehéreket, seprűn tartott (sur lie) borokat, közepes árú és olcsó fehéreket. A Schröder és Schyler kereskedőház 1786-os levelezése használható információkat szolgáltat a fehérborokkal kapcsolatos helyzetről: « Bordeaux, 1786. október le 31. Noha a szüreteléssel még teljesen nem végeztünk, nagyjából mégis ítéletet mondhatunk a fehérborok minőségéről. Nem annyira édesek/likőrszerűek, mint szeretnénk, de testesek és jó ízűek, nem maradnak tehát el minőségben a tavalyitól. A négy jeles község terméséből Barsac tűnik a legjobbnak, de a másik három borai között is találunk jókat. Cérons, Podensac, Saint-Pey-de-Langon borai elmennek. Loupiac és Sainte-Croix-du-Mont borai igen édesek/likőrszerűek lehetnek, mert ezeket szüretelik utoljára, márpedig az időjárás igen kedvező o. E kis beszámoló jól illusztrálja egyfelől a Sauternais környékén és a jobb parton előállított borok minőségének sokszínűségét, másfelől pedig azt, hogy a célul kitűzött édességet/likőrösséget a termelők nem tudták minden alkalommal elérni — inkább csak reménykedtek benne, azaz tevékenységüket az időjárási viszonyok és a gazdasági kényszerek figyelembevételével próbálták optimalizálni. Az édes fehérborokra való specializáció központi eleme tehát Sauternais mint terroir identitásának, ám, ahogyan azt láttuk, a kellő édességet/likőrösséget a termelőknek nem minden évben sikerül elérniük. Néhány szőlőbirtokos kifinomult "kései-szüret-technikákkal próbálkozik, a szerényebb lehetőségekkel rendelkező szőlészek pedig egyszerűen megpróbálják kitolni a szüret dátumát, hogy édesebbé tegyék a borukat. Úgy véljük tehát, hogy a Sauternes hírnevét megalapozó fehérborokra való szakosodás egy hosszú történeti folyamat eredménye volt : tudatos, átgondolt, s egy sajátos társadalmi közeg meggyőződéseit tükröző döntésről van szó, amely az itteni borászok szakértelme nélkül aligha lehetett volna olyan gyümölcsöző. 83