növekedéséhez vezetett. Később a jobb, minőségibb bor előállítását célzó szándé¬
koknak köszönhetően a termelés technikai feltételeinek javítása került előtérbe.
Az édes csemegeborokon (/iguoreux) kívül milyen másféle fehérborokat állítottak
elő Sauternais-ben a 17-18. század során? A legkülönfélébbeket : kései szüret¬
ből származó édes fehéreket, seprűn tartott (sur lie) borokat, közepes árú és olcsó
fehéreket. A Schröder és Schyler kereskedőház 1786-os levelezése használható
információkat szolgáltat a fehérborokkal kapcsolatos helyzetről: « Bordeaux, 1786.
október le 31. Noha a szüreteléssel még teljesen nem végeztünk, nagyjából mégis
ítéletet mondhatunk a fehérborok minőségéről. Nem annyira édesek/likőrszerű¬
ek, mint szeretnénk, de testesek és jó ízűek, nem maradnak tehát el minőségben a
tavalyitól. A négy jeles község terméséből Barsac tűnik a legjobbnak, de a másik
három borai között is találunk jókat. Cérons, Podensac, Saint-Pey-de-Langon bo¬
rai elmennek. Loupiac és Sainte-Croix-du-Mont borai igen édesek/likőrszerűek
lehetnek, mert ezeket szüretelik utoljára, márpedig az időjárás igen kedvező o.
E kis beszámoló jól illusztrálja egyfelől a Sauternais környékén és a jobb parton
előállított borok minőségének sokszínűségét, másfelől pedig azt, hogy a célul ki¬
tűzött édességet/likőrösséget a termelők nem tudták minden alkalommal elérni
— inkább csak reménykedtek benne, azaz tevékenységüket az időjárási viszonyok
és a gazdasági kényszerek figyelembevételével próbálták optimalizálni.
Az édes fehérborokra való specializáció központi eleme tehát Sauternais mint
terroir identitásának, ám, ahogyan azt láttuk, a kellő édességet/likőrösséget a ter¬
melőknek nem minden évben sikerül elérniük. Néhány szőlőbirtokos kifinomult
"kései-szüret-technikákkal próbálkozik, a szerényebb lehetőségekkel rendelkező
szőlészek pedig egyszerűen megpróbálják kitolni a szüret dátumát, hogy édesebbé
tegyék a borukat. Úgy véljük tehát, hogy a Sauternes hírnevét megalapozó fehér¬
borokra való szakosodás egy hosszú történeti folyamat eredménye volt : tudatos,
átgondolt, s egy sajátos társadalmi közeg meggyőződéseit tükröző döntésről van
szó, amely az itteni borászok szakértelme nélkül aligha lehetett volna olyan gyü¬
mölcsöző.