OCR Output

pouvait étre plus ou moins atteinte. Certains cháteaux mettaient en ceuvre des
techniques de vendanges tardives et de tries dés le XVIII siécle, alors gue de plus
modestes propriétés se contentaient sans doute de vendanger assez tard pour obte¬
nir un peu de douceur. Par conséguent, la tradition de production de liguoreux gui
a fait la réputation des vins de Sauternes apparait bien comme une construction
historigue au long cours. Elle porte aujourd"hui une identité gualitative puissante
mais elle reste fondamentalement un fait social et culturel gui révéle toute la place
du savoir-faire et de l’histoire dans la construction d’un terroir viticole.

CRAY REID

%

Sauternes Boral? Fehérborok
sokszínű hagyománya

Sauternes-ben (hasonlóan egyébként más, szintén nemes édes fehérborairól ismert
régiókhoz) az a sajátos újkori szőlőkultúra, amely édes borok előállítására sza¬
kosodott, minden bizonnyal a 17. században, pontosabban annak közepén jött
létre. Erről tanulmányok egész sora tanúskodik. E tanulmányok egyébként nagy¬
ban relativizálni látszanak a termőterület (zerroir) fogalmát, pontosabban szólva: a
nagy szőlő- és bortörténész Roger Dion megállapításait adaptálják, aki a termő¬
területben egy olyan konstruált természetes teret lát, amelyet az emberi szaktudás
tesz termelésre alkalmassá. Ami azt illeti, a Sauternes név összekapcsolódása a
kései szüretelésű botritizált fehérborokkal nem felejtetheti el velünk azt a tényt,
hogy itt a történelem során a legkülönbözőbb színű és ízű borok előállításának
hagyománya is fokozatosan kiépült. Ennek bizonyítására teszünk az alábbiakban
kísérletet, annak a különbségnek kihangsúlyozásával, amely a 17-18. században
fennállt a Sauternes hírnevét megalapozó szőlőkultúra és a Gironde déli tájain
aktív szőlészetek termékei között.

80