Direkt zum Inhalt
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Suche
  • OA Kollektionen
  • L'Harmattan Archive
Deutschde
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Magyarhu
AnmeldenRegistrieren
  • Buch Übersicht
  • Seite
  • Text
  • Metadaten
  • Clipping
Vorschau
022_000054/0000

Les racines des vignobles de Tokaj et Sauternes. Actes du Colloque international franco-hongrois les 2–6 novembre 2022, Sárospatak (Hongrie)

  • Vorschau
  • PDF
  • Zeige Metadaten
  • Permanenten Link anzeigen
Title (EN)
The Roots of the Vineyards of Tokaj and Sauternes
Field of science
Kultúrtörténet, kulturális emlékezet / Cultural history, cultural memory (13056), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976), Kulturális örökség, kulturális emlékezet / Cultural heritage, cultural memory (12998)
Series
Europica varietas Tokajensis. ΔΩΡΟΝ
Type of publication
tanulmánykötet
022_000054/0035
  • Buch Übersicht
  • Seite
  • Text
  • Metadaten
  • Clipping
Seite 36 [36]
  • Vorschau
  • Permanenten Link anzeigen
  • JPG
  • TIFF
  • zurück
  • Weiter
022_000054/0035

OCR

szágra küldi, hogy itt borászati kutatásokat folytasson. Jelentést készít és a furminttal kapcsolatos tervekkel tér haza. A jelentésből kiderül, hogy e szőlőfajtát 40 évvel korábban, a Forradalom idején honosította meg Franciaországban egy emigráns, illetve hogy egy bizonyos Déjean doktor már legalább 25 éve művel furmintot Hérault megyében. A szőlészeti-borászati szaktudás folyamatos áramlása jól észlelhető a tárgyban írott értekezésekben. Egy idő után bizonyos európai országokban a c tokaji ? kifejezés átfogóan mindenféle minőségi édes (/iguoreux) borra utalhat — ezt húzza alá legalábbis értekezésében Émile Viard. Egyébként Magyarországon, hasonlóan a kontinens többi országához, sokat elmélkednek a bor hosszú eltarthatóságának mikéntjéről. Ezen elmélkedéseket természetesen a kor tudományos színvonalának kontextusában kell értelmeznünk: ez időben leginkább az foglalkoztatja a szakembereket, hogy milyen szerepet tölt be a cukor a bor érlelésében és minőségének hosszan tartó megőrzésében. A francia tudósok empirikus megfigyeléseit a 18. és a 19 század fordulóján Adamo Fabbroni, Rozier apát és Antoine Chaptal rendszerezte és öntötte elméleti formába. Louis Pasteur Tanulmányok a borról, betegségeiről, s azok kiváltó okairól. Új tárolási és öregítési eljárások című tanulmánya a Második Császárság idején jelent meg. A tudós szerző a cukornak a bor erjesztésében szerepét betöltött szerepét és a tárolás kérdését tárgyalja munkájában, amelyben bőségesen hivatkozik korábbi értekezésekre. A bor hosszútávú tárolása a Régi Rend idején fontos kérdésnek számított. Magas cukor- és alkoholtartalmuknak köszönhetően a tokaji borok sokáig megőrzik minőségüket, márpedig ez nagyban növeli értéküket, hiszen nem könnyen romlanak meg. A Kelet-Közép-Európában töretlen hírnévnek örvendő tokaji bor iránt — magas alkoholtartalma és ennek járulékos előnyei okán — töretlen volt a kereslet tárgyalt korszakunkban. Egyszerűbben fogalmazva: a 17-20. században a tokajit elsősorban azért vásárolják, mert sokáig megőrzi minőségét, márpedig ez fontos tényezője az árképzésnek. A borok ára nagyon széles skálán mozog: függ a bor típusától, ritkaságától, eltarthatóságától, a szüretelés dátumától, vagy éppen tárolásának mikéntjétől. Mivel a szőlőtermelés igen kockázatos vállalkozás, a ritka borok és évjáratok nyilvánvalóan jó áron értékesíthetők a piacon, ami a termelőket arra ösztönzi, hogy a minőségre hangsúlyt helyezve csak korlátozott mennyiségben állítsanak elő boraikból. A tokaji bor egyébként sem a közemberek mindennapos fogyasztását kiszolgáló piacon tarol: sokkal inkább a politikai és gazdasági elit pincéiben feltűnő értékes kuriózumként kell rá gondolnunk. A francia utazók, tudósok és felvilágosult borkedvelők a legelőkelőbb körök ízlését is kielégíteni képes luxusterméket látnak a tokajiban. A különféle szerzők egyébként szemérmetlenül másolják egymás korábbi megállapításait. Ami a tokaji megítélését illeti, az a 19. század végén némileg meginog, aminek okai egyébként nem teljesen világosak, ami azonban bizonyos: e borfajta neve elszakíthatatlanul összekapcsolódik Magyarországgal. A tokaji hírnevének fontos eleme, hogy egy törékeny, óvandó és védendő bortípusról van szó. 34

Strukturell

Custom

Image Metadata

Bild Breite
1831 px
Bild Höhe
2835 px
Bild Auflösung
300 px/inch
Dateigröße
1.46 MB
Permalink zum JPG
022_000054/0035.jpg
Permalink zur OCR
022_000054/0035.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

AnmeldenRegistrieren

Benutzeranmeldung

eduId Login
Ich habe mein Passwort vergessen
  • Suche
  • OA Kollektionen
  • L'Harmattan Archive
Deutschde
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Magyarhu