kö az óldalához száradván, már késön mo¬
sattatott. Azért az ótska hordókkal , mellyek
a honnyi italunktél meg maradnak , ha eze¬
ket leg alább a! közönséges bórnak fordita¬
nánk, a’ sok új hordóknak, és at szöllö
karóknak készitésével már pusztúlásra indúltt,
"§ nem sokára el fogyandó erdeinket jó fór¬
mánn meg lehetne kémélni, 3
A’ ki sajtöltt törkölynek ie, tsupan löre¬
nek való keszitesevel nälunk keves hasznát
veszik ; sokkal hasznossabb vólna abból,
| Pálinkát
fözni." Böven, és jó pálinkát ád a? törköly,
azért a’ kifözesenek mödjät is rövideden le
irjuk, — A ki sajtöltt törkölyböl hogy jo,
és sok pálinka légyen, szükség azt elébb
kapákkal széjjel yagatni, meg morsoltatni ,
és vagy kádokra, vagy hordókba, vagy a?
borháznak fedele alatt ki ásandó, ’s desz¬
kákkal ki bélelendő vermekbe kótissokkal
keménnyen bé verni, és a” tetejét agyaggal
mint a’ Duna mentében szokás
>
jól bé mázolni. " A" kad nagyon romlik vele,
a’ ki ásatott verem a? borházban alkalmatlan,
és nem is lehet ügy deszkäkkal ki belelni:
hogy a! levegő által ne járja, tehát az ereje
is a levegő által ki hajtatik, "a el oszlatta¬
tik, de azon alkalmatlanság is van mellette:
hogy a’ ki égetésre távúlabbra vinni nem lehet,
Leg. jobb tehät az óteka, és bornak már
nem alkalmatos hordókba fellyebb itt módon
C 2