azzal még öblíteni, Mert az aszszú szdild¬
ñek sürû mézes részetskéji a" sajtólás által el
nem választatnak, hanem tsak a’ törkölybe
maradnak, ellenben pedig ha ujra töltött
musttal szejjel olvasztatnak, ’s meg mosattat¬
nak, a" must közzé keverednek, — sött a’ ki
gajtóltt aszszú szöllő törkölyt is hasznos széj,
jel kapálni, "s ujra töltendő musttal meg öb¬
líteni, hogy a" még benne található mézes
eürü reszetskck a’ must közze keveïtessenek,
vin Mind az ältal mind a’ ket esetben az ol¬
lyan aszszü szöllö törkölyre töltetett mustor
nem kell sokaig rajta hagyni: hanem, ha
estve töltetik, más map reggel Zsákba ki ta¬
postatva le szürni; mert máskép vereses színt
kap; és meg keseredik, — Az Essentidt soha
nem jó magánossam az antalagokba tölteni ;
mert seprű nélkül ereje, és gyökere soha
sem lészen, hanem tsupán édessége, és igen
késön, "8 nehezen tisztúl meg, azon kívül
attól meg fosztotván a" többi bor , kövérségét
el veszítti, hanem ha tsak valaki külön szü¬
ri, ’s le szivärogtatja az Essentiäjät, azt
leg jobb vagy a’ tsinältt borok közzd a’ szü¬
réskor el oszlatni, vagy hogy egyenlő bora
legyen, a’ tsinältt aszszi szdllé bort elébh
kadra szüretni, abban at Essentiät bele töl¬
teni, jól öszve kavarni, és úgy antalagok¬
ba szürni. — Ha pedig a! bornak valami Re.
mekjét kivánja tsinálni valaki, egy antalag
Estentiára tapostasson egy putton jó féle asz¬