levet termök. A’ Hegyallyai szöllöknek neve¬
zetesebb fajtái im ezek: Formint , Olasz Or¬
szági fajta: Formiai tartományból, édes,
tartös, &s.a’ Hegyallyai földhöz leg alkalma¬
tossabb.. Ez is (kétféle: Hölyagos Formint
nagyobb jszemii, Madarkds Formint apré sze¬
mü; mivel a’ seregélyek nagyon_ szeretik ,
Madarkdsnak nevezteteit, Géhér igen édes,
és koránt, érö, de mivel a" késöbb szüretig
meg. nem áll, és ja? darások , "s a? méhek é¬
dességéért el .hordják, tsak arra. való: hogy
a" szöllös gazda. koräntabb_szöllöt ehessen
Ez is kétféle. Zérék+ Goher, és Budai-Géhér,
mivel, az. előbbi Méreai fél szigetbél; a’ ma¬
sik Dunántúl való részekből hozatott, Mus¬
katal Asiai fajta, szép illatú, de a" fája ná¬
lunk nem igen tartós, azért tsak a" szájnak
izére való nézvé helyenkint neveltetik. Hárs
level, különös, ’s a’ bodza viräghoz hason¬
lito illatü,, böven ,; jö.bort „’s’aszszü szöllöt
termö, azert.a’ Formint ütän mäsodik helyet
érdemeli. Balafänt , ez is igen jd, és tartés
fajta: ı Ledny- Szöllö, szüretkor sárgás, Fe
jer-Szöllö halavany, mind a? kettö igen édes ,
leves, has menést szerző, de mivel a’ har¬
tyája igen vékony, tsak a" kemény agyagos ,
vagy nyirkos földbe alkalmatos; a? fövenyes
földben pedig ritka esztendőben állya meg,
a" Késöbb szüretet, hanem le tsorog. Polyhos,
ez igen böven termö, de igen húsos , azért