OCR Output

DOI: https://doi.org/10.56037/978-963-414-906-4.02

Bécsi üzleti szereplők

és a hegyaljai Dor
kereskedelme a XVI.
század második felében,
különös tekintettel az

Eiseler családra
Tózsa-Rigó Attila (Miskolci Egyetem)

A szőlőtermesztés és a bortermelés kiemelkedő szerepet töltött be a kora újkor fo¬
gyasztási struktúrájában és ezen keresztül a gazdasági rendszerben is. Ennek a je¬
lenségnek az volt fő oka, hogy a korszakban uralkodó higiéniás viszonyok, a szabá¬
lyozatlan folyók, a nem megfelelően tisztán tartott kutak, a csatornázás hiánya miatt
a vízfogyasztás gyakran komoly veszélyforrásként jelentkezhetett. A fertőzésveszély
kiküszöbölésére az alacsony alkoholtartalmú italok jelentek meg a vízfogyasztás al¬
ternatívájaként. Európának azon térségeiben, amelyek jó szőlőtermő területekkel ren¬
delkeztek, ezt az alternatívát a nagy mennyiségben rendelkezésre álló borok kínálták.
Míg a dél-európai vidékeken szinte kizárólagos volt a bor fent említett szerepe, addig
Közép-Európában már a sörrel osztozott a piaci pozíciókon. Mindez azonban nem
csökkentette a bornak a közép-európai gazdasági rendszerekben képviselt szerepét.
Az eddig részletezett fogyasztási és piaci viszonyok mellett említhető még két
fontos tényező. A korabeli konyha fűszeres és a tartósítás miatt erősen sózott ételei¬
nek a fogyasztása tovább növelte a Bacchus itala iránti keresletet. További indokként
a bornak a keresztény jelképrendszerben betöltött szerepét említhetjük. A prein¬
dusztriális agrártársadalmak két legfontosabb terményéhez, a kenyérhez és a borhoz

1" Jelen tanulmány a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj (BO/00622/21/2) támogatásával készült.

67