22. Borsod Vármegyében a Miskoltzi bor¬
nak adják az elsőséget. Találunk Aszaló Diós-Győr
mezővárosokban, és Kis-Györ, Geszt ’sa’t. {faluk¬
ban is jó fejér borokat.
A’ kévetkezo szolofajoknak mind ebben, mind mas
sok Varmegyékben legjobb az aszsztija , mustja és bora:
Formint, igen édes, az aszsztija masokat felyül
halad.
Harslevelt. A’ bodza virágjához hasonló . a? sza¬
ga, melly a’ borban is igen megérzik: azért hasonlítják
az Ermelléki Bakarbor ízéhez és szagához.
Pataki, édes , nagy fürtű, bötermő.
Demjén, édes, aszszúja is jó.
Bakator , bornak igen jó.
Balafánt, tartós nagy fürtű szőlő.
Erdei, bőven terem, ’s jól fizet.
Ezek is fejér bornak valók:
Barát szölö, hamú színű.
Borosbival, piros színű.
Gyöngy fejér, hamar érő; édes.
Köszemü, leves.
Muskatal,igen kellemetes ízű.
Romai-Bakator, fejér, jó ízű.
Rózsa szölö , piros, édes , leves.
Sombajom fejér , szép , édes, igen jó.
Ezek bor szaporítók :
Bátai, Fejér szóló, és Polyhos, de ez későbben
érik, azért savanyús.
Veres bornak valók:
Fekete Formint, az a mit masutt Ratzfeketé¬
nek, vagy Tzigany sz6lének hínak; fekete" Go¬
her; fekete Muskatal; fekete Purtsin, ’s at.
Tartani valók: fejér és fekete Bogár; Firmont,
vagy Görbe szolo, masutt Paprika szölö; fejér és
fekete Ketsketsetsü; fekete Sombajom.