OCR Output

88

22. Borsod Vármegyében a Miskoltzi bor¬
nak adják az elsőséget. Találunk Aszaló Diós-Győr
mezővárosokban, és Kis-Györ, Geszt ’sa’t. {faluk¬
ban is jó fejér borokat.

A’ kévetkezo szolofajoknak mind ebben, mind mas
sok Varmegyékben legjobb az aszsztija , mustja és bora:

Formint, igen édes, az aszsztija masokat felyül
halad.

Harslevelt. A’ bodza virágjához hasonló . a? sza¬
ga, melly a’ borban is igen megérzik: azért hasonlítják
az Ermelléki Bakarbor ízéhez és szagához.

Pataki, édes , nagy fürtű, bötermő.

Demjén, édes, aszszúja is jó.

Bakator , bornak igen jó.

Balafánt, tartós nagy fürtű szőlő.

Erdei, bőven terem, ’s jól fizet.

Ezek is fejér bornak valók:

Barát szölö, hamú színű.

Borosbival, piros színű.

Gyöngy fejér, hamar érő; édes.

Köszemü, leves.

Muskatal,igen kellemetes ízű.

Romai-Bakator, fejér, jó ízű.

Rózsa szölö , piros, édes , leves.

Sombajom fejér , szép , édes, igen jó.

Ezek bor szaporítók :

Bátai, Fejér szóló, és Polyhos, de ez későbben
érik, azért savanyús.

Veres bornak valók:

Fekete Formint, az a mit masutt Ratzfeketé¬
nek, vagy Tzigany sz6lének hínak; fekete" Go¬
her; fekete Muskatal; fekete Purtsin, ’s at.

Tartani valók: fejér és fekete Bogár; Firmont,
vagy Görbe szolo, masutt Paprika szölö; fejér és
fekete Ketsketsetsü; fekete Sombajom.

94