nak nevezik. Huszon négy óra mulva a’ sajtölashoz kell
fogni , eleinte a? sajtón tsak igen keveset mozdítani , meg¬
várni, míg a? must megszünt folyni; megint valamitskét
rajtá szorítani, és ha tsorogni kezd, megallani. Sokszor
ugyan azon egy feltölté nek ikisajtólása 4 napig is eltart.
rt magának, a? ki vele nagyon siet.
Az itt úgy nevezett Extrabort majd úgy készítik ,
mint Tokajban, vagy Miskóltzon a? Máslást. Az!aszszú¬
szolonek szellyel szaggatott, "s darabolt törkölyere t..i.
vagy Jó mustot, vagy Jó asztali ó bort töltenek, gyakran
felkeverik, ’s ha az elkezdett forrás alatt jól magába szit¬
ta az aszszúnak nedvességét , ízét és illatjat, kisajtoljale,
’s hordókra töltik. ; ;
Szürnek Sz. Györgyön az alább mégnevezendő szó¬
10-fajtákból asztali borokat is , a’ mellyeket egy" esztendő
múlva sokszor inni kezdenek , valamint szinte az aszszúszó¬
10-bort is két esztendő lefolyása után. De tsak ugyan 10
esztendők kivantatnak tékélletes megérésekre mind a’ ket¬
tonek, az Extraborral egyiitt. A’ Pesti Kazínónak pintze¬
jében megvannak a’ Sz. Gyérgyi Aszsziszolo, vagy Tseme¬
ge borok, valamint az onnan való jó fejér asztaliborok is.
Azelőtt Silesiából jártak Sz. Györgyre bort venni, a?
borainak jó tulajdonságaira nézve ; azért kiváltképpen,
hogy 80 esztendeig "s tovább is el állanak, és a’ tengere¬
ken mindenfelé el tehet hordani. Megjegyzésre méltó az ,
hogy az ollyan bort örömest megvették , melly többet nyo¬
mott, azt állítván, hogy az óltott szölökből gyenge bo¬
rokat szurnek, a mellyek, ha azokat megmérik, keveset
nyomnak ; hamar elromolnak, kivált, ha más. országba
viszik ; a? fagy is inkább megárt nekik , mint a! régi törsö¬
kös tökeknek. Ittis legjobb bor terem a" kösziklás helyeken.
A’ Sz. Györgyi szölöfajokat.mind meghozattuk. Az ıtt
következőkről már tettünk említést, u. m. 425 Grüne Lagler.
596 Mehlweisse , vagy Nyarhaju. 38 Gelbe Zierfahnl, vagy
Német sz, sárga, azután a? Ketsketsetsű "s Muskatály szó¬
lékrél. 418 Weisse Muskateller. 4.22 Silberweisse. 70 Grüne
Zierfahnier. 71 Rothe Zierfahnler. 45 Weisse Zierfahnler.