Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000033/0000

Görög Demeter (1760–1833) grinzingi birtokán ültetett szőlőfajták, 1829

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Cím (EN)
Vine species planted on the estate of Demeter Görög (1760-1833) in Grinzing, 1829
Tudományterület
Újkori és jelenkori történelem / Modern and contemporary history (12977), Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Tudományos besorolás
facsimile
022_000033/0067
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 68 [68]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000033/0067

OCR

61 borral áz elsőségért vetekedik. Bz szabad Királyi város; fekszik Pósonyhoz másfél mértföldnyire, a" 48-dik gr. és 15 m. alatt, következésképpen tsak két kis mértföldnyire feljebb észak felé, mint Tokaj. Az Aszszuszölöbornak tsinalasahoz nagy gondal és figyelemmel lätnak a’ Szent-Györgyiek. Két fajta szölörol szokták az aszszút leszedni, úgymint a? nálok űgy nevezett fejér Gross-Lagl, esGrün-Lagl , máskép fejér és zöld Langler,vagy Ligler, Lagler, vagy Hajnosrél. A’ mustjat is tsak kétféle szölönek töltik a megnevezett aszszura, a’ ge 1be Zierfahnl, vagy a" 58-dik szám szerént sárga N émet szölönek nádméz édességgel és olajjal tellyes mustját, és a Mehlweissnak (Magyar neve Nyárhajú, vagy a Tokaji Fejér szölő) mustját: mivel ez adja meg a’ bornak erdsségét, ’s szeszét. Két putton ád egy Magyar akot: két aszszúval töltött puttonra , egy fél sárga Német, és egy fél Nyárhajú sz6lôvel rakott puttont számlálnak , de a? mellyet elébb kitapos a Taposd, minek elötte öszsze keveri azt az aszszúval. Az aszszúnak kitaposása ebből áll: a? Taposó minden szemből a? húsos részeket kitapossa, és ha hüves napok járnak, mint szoktak Novemberben, a" mikor itt szüretelnek , nem lehet attól tartani , hogy az aszszúk megmelegedjenek , és forrni kezdjenek, akkor, napjában tsak 2 órát tapos , reggel egy óráig, és 12 óra múlva , estve ismét egy óráig. Egy kádba 12 putton aszszút szoktak hordani , a" mellynek kitaposása legalább 10, és némellykor 15 napig is eltart , mivel napjában tsak két óráig taposhat. De, ha netalán attól félnek, hogy forrni kezdjen , akkor sietnek vele, és "a? taposónak napjában 4 órát kell taposni, reggel, délbe, estve és éjfélkor, minden taposás után, 5 óráig abba hagyja. Ez így folytatodik 5 nap egy más után. Az utólsó napon a? 12 putton aszszúhoz járuló gelbe Zierfahnl 5 putton, és a? Mehlweisshdl is annyi putton nyers szölöt tapos ki először , és öszsze kevervén azt az aszszúval, későbben másodszor is kitapossa, de már az öszsze töltött "s kevert aszszúval. A" kitaposott szőlőt a? kádból sajtó alá rakják, "s 24 óráig úgy hagyják állani, hogy a? leve, préselés nélkül , magától letsorogjon, Ezt öszsze töltögetik, s Essentiá 67

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1951 px
Kép magassága
2775 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.54 MB
Permalinkből jpg
022_000033/0067.jpg
Permalinkből OCR
022_000033/0067.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde