kisajtólása után, hogy ezt édesebbé, "s jobbá tegye, és
w forró melegsége által a" must-forrását hamarább és
egyszerre eszközölje. . Ha pedig mind addig főzik a jó
mustot, míg megsűrüdik, annyira, hogy méz édességű
Szirup válik belőle, azt nyerik. vele, hogy:a? szirup¬
nak annyi hasznát veszik, mint a? drága nádméznek ,
’s még a gyümöltsöknek szokott béfözése alkalmatossá¬
gaval is élhetnek vele, mint mások a? tzukorral,
Néhai Szirmay Antal, Udvari Tanatsos, ésaz Eper
jesi Districtualis Tablänak Praesese , Notitia topogra¬
phica; politica inclyti Comitatus Zemplinien¬
sis tzimű munkájában 7") a?" 17-dik oldalon 25. külömb¬
féle Tokaji szölö-fajokat nevez meg, Jullien pedig a
Topographie de tous les vignobles connus?)
o” 446-dik levelen, 35 feleröl tesz említést Zemplén Vár¬
megyében. A? mi Gyüjlemenyünkbe 50 külömbfele szölö¬
fajt küldtek hozzánk Tokajból és Tartzairél. Meg nevez¬
tünk már ezen Lajstromunkban a 6. 7. 8. 11. 12. 15. 16.
18. 20..25. 26.. 28. 29. 52. 54. 39. 41. 42. 45. 47. 48, 50.
55. azutän 552. 355. 354. 355. 556. 337. 558. 559. 340.
541. szám alatt harmintz härom felet. Most a’. még hät¬
ra lévő 47 fajtákat is ide rekesztjük , úgymint :
Bakator, fekete Muskatály, és Szeremi Zöld,
de a? mellyek már a" 2. 35. és 52-dik szám alatt elő
fordúltak. Következnek a? :
Fejérek közzül:
542. Rongyos Demjén, hoszszas szemű.
345. Változó Fejér sz010, megérésekor ; tüdő
" színű, egyéb eránt ollyan tulajdonságú, mint a. Fejér
: szőlő (3353).
j 544, Aranka Formint. Kár hogy kiveszett.