nem tehetnek , sok helyeken, az Aszszúszölöborral
Eszentzia név alatt élnek.
A Máslás, vagy az előbbeni bornak Máso!á¬
sa, Így megy véghez: A" ki sajtólt aszszúszólönek tör¬
kölyét öszsze meg öszsze darabolják , a lehetségig
apro részekre, rea mustot toltenek , 24 vagy 50 óráig
benne hagyják, gyakran felzavarjak, végre kisajtólják.
Némellyek malozsát is tesznek hozzá , de a? Máslásban
mindég több mustnak kell lenni , mint malozsának. A’
Máslás nem köthet ki ugyan az Aszszúszölőborral , se
ízére, se kellemetességére nezve, de meg is, ha sze¬
szét "s erejét tekintjük, annak bátran elejbe léphet.
Az Eszentzian , a’ Tokajı Muskataly- , ’s az Aszszu¬
szölö boron, és a?" Mäsläson kívül közönséges fe¬
jér bort is szurnek a’ Hegyalljan.
Most következnek már azok: a? szóló - fajok, a’
mellyekrol a’ megaszszott szemeket szoktak October
utólsó napjain kezdett szüret alatt letsípdesni. Illyen
mindenek felett a Holyagos Formint, mellyről
az Első Részben a" 11 dik szam alatt emlékeztünk, és
a mellynek az aszszúja leg szebb és leg jobb min¬
den szölök között. Igen termékeny, erős és állandó
szóló - tő.
352. Hárslevelü, arany-színü. Majd ollyan a?
szaga, mint a’ Muskatalynak. Fürtje hoszszu, az asz¬
szúja igen jó, "s böven terem.
333. Fejér szóló. Kedves izti, ’s jo zsiros, de
lagyabb az aszszuszoloje. Ha sokat eszik az ember #
Fejér szölóből, ‚eltsapja a’ hasát. A? tökéje leg nagyobb¬
ra nevekedik, ’s leg allandobb.
5334. Balafánt, fejér, gömbölyü, nagy szemű,
igen tömött, 75 bőven terem.
355. Járdovány, fejér. Néha szüretig az egész
fürt megaszszudik. Bornak igen jo, ’s bőven terem.
956. Pataki, fejér , gömbölyű, nagy szemü,
igen “eh es, az aszszuja is jo. Igen nagy fürtöt ’s sokat
terem.