Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000033/0000

Görög Demeter (1760–1833) grinzingi birtokán ültetett szőlőfajták, 1829

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Cím (EN)
Vine species planted on the estate of Demeter Görög (1760-1833) in Grinzing, 1829
Tudományterület
Újkori és jelenkori történelem / Modern and contemporary history (12977), Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Tudományos besorolás
facsimile
022_000033/0049
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 50 [50]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000033/0049

OCR

43 Sokan öt putton aszszúra töltik a" három akó mustot. Minek előtte mustot töltenenek a’ malozsära, elébb kitapossa azt à napszämos, ’s läbaival öszsze gytirja, mint a! tésztát. Ezt a? darab tésztát vagy pogátsát más kádba teszi, ’s folytatja a? taposást. A? három , vagy, a. ki drágább aszszúszólő bort szeret, öt putton malozsából vált pogátsákra tölti a, három akó mustot, 75 azt 24 vagy több óráig úgy hagyja, hogy a? szemek általázzanak, "s elválljanak egymástól. Gyakorta fel is kavargalja , . azután lassan kisajtóltatja, "s átalagba tölteti. Hogy a" forrás hamarább "s kivánt tökélletesség-" gel mehesen véghez, sokan a? már forrni kezdett ’s az által megmelegedett. mustból egy harmad - részt; két harmad - részt pedig az azon a? napon kisajtólt mustból töltenek az öszszegyúrtt malozsákra. Az így készült Aszszuszölöbor az, mellyet, kivált ha több esztendösök, annyira tudnak betsülni a’ külső Nemzetek, *) kik, mert talam az Eszentziära könynyen szert *) Lengyel országban ’s Silesiaban a’ sok esztendős Aszszüszölbbornak Vino Vitrawno nevet adnak, ’s buteliäjäert, esztendeihez kepest, 2 vagy 4; söt 8 és több aranyat is fizetnek. Illyen 6 Aszszuszold Tokajibort, leg aläbb is szaz huszonkét esztendöst volt ezen Jegyzést Irdjanak szerentséje inni a’ Felseges Saxoniai Kiräly Fridericas Augustus asztalánál 1822-ben Aug, 18- dik napján, mellynek színe zöldes vélt; ’s édességét már elvesztvén, ollyan substántziából állott, mellynek ereje a belső részeket kellemetesen elfutotta "s éltette, 9 gyengén electrisalta. Az említett 122 esztendőknek bebizonyítására méltóztatott a" közel 80 esztendös, mély tiszteletre "s szeretetre méltó Felség ezeket előhózni: „Az en „Bleim közzül "III-dik Augustus "a Lengyel Királyi Thrónuson ülven, a , Varsói udvari pintzéibe Tokajból szállíttatta a? jóféle borokat , "s egygyiknnek az ajtaját szokás szerént 1700-ben, kővel bérakatta, a" mint ezt az „esztendo -szamot a? bérakott ajtón felyül látni lehetett. A’ most megnkóstolt Tokaji bor ebből a? pintzéből való, melly örökségül egészszen »reank jutott. Már most nem lesz nehéz kiszámlálni, hány esztendős? »Van még egynehany butelia bolöle. Reménylem, hogy más Magyar » Vendégemnek is kedveskedhetem vele, mint igaz Tiszteldje a’ Nemes ;, Magyar Nemzetnek." Ez a! nevezetes tanu - bizonyság sok mende - mon. dának megtzáfolására, "5 egyszersmind annak bébizonyítására Szolgál, hogy a Tokaji aszszúszólóbornak híre, neve, sokkal régibb, mint némellyek vélekednek, és hogy már 122 "s több esztendővel ezelőtt kereskes dést űztek vele Lengyel Országba, ’s más szomszéd tartományokba, 49

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1951 px
Kép magassága
2775 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.49 MB
Permalinkből jpg
022_000033/0049.jpg
Permalinkből OCR
022_000033/0049.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde