329. Uva d Aleppo, fejér. A? fürtje igen hosz¬
szú, és sok lenyúlt ágátskákból álló. : A? szeme hosz¬
szúkás "s jó édes. A’ húsa valamennyire kemény ugyan,
deleves. Méltó a megjegyzésre , hogy három idő sza¬
kaszban szokott virágozni és megérni, A’ Raisin d’
Alep, mellyrél a 142-ik szám alatt vólt szó, fekete és
egészszen másféle,
350. Zibibo nera paca fejér. Mas nevei:
Moscatellon, Moscaton de Lipari. Lipari
egy azon tsoport szigetek közzül való , a" mellyek Sici¬
liának szomszédságában , nap-nyugot felé esnek. Uva
Salamana-nak is híjják: Toskánában Seralama¬
na, a’ Görögöknel pedig Bumastos a? neve.
Az Astabol valo szolo- fajokkal rakott 15 lá¬
dáinkat már hozta a" hajó Siriából, és a Smyrnai par¬
tok felől, mikór véletlenül megtámadták azt a? tengeri
okozzon. Azután a’ Vevő elött megmérik, hordókra rakják, erősen betar
podjäk, és viszik a" tengeren : mindenfelé, "s kereskednek vele.
Egy igen jóféle bort szoktak az Orvas Urak a" gyógyulni kezdett s fel¬
láboló betegeiknek ajánlani, melly az ellankadt testnek kivált a" gyomor:
nak erejét feleleveníti, és természeti kötelességeinek megfelelésére elké¬
szili, Ez a’ bor az apro, vagy Korinthusi'szolöböl készül következő
módon ; a! leszedett fürtöket elébb megszáraztják, "s ezen végre a" napfényre
kirakják négy nap egymás után, még pedig mindenik fürtre más fürtöt
tesznek, hogy az által a" rekkenő meleg erejét enyhíttsék. Annakutánna
a! sajtó mellett álló kádokba hordják, ’s egynehány nap úgy hagyják,
hihető azért, hogy felhalmozott rakásben lévén, még inkább megmrieleged¬
jenek, ’s puhuljanak, Most mar harmadfél annyi vizet töllögetnek reája ,
és lábbal tapodják , mind addig, a’ meddig tsak ollyanna nem lesz, mint
valamelly meg gytrott tészta, a mellyet azután rétenként kisajtolnak, A
mustja veres színü "8 homályos, melly a, hordóban majd megtisztul, ba
le száll a" sepreje. :
Jullien valami Jenorodi nevi likör-borról tesz említést, melly
a Frantziaknal, mint irja, nem igen esméretes, Ezt, úgy mond, a?
Zantei szigetben termő szőlőből készítik, "s úgy tetszik, hogy a" Tokaji
aszszúszóló - borhoz hasonló , a" többi híres borokat pedig, a! mellyeket az
Archipelagusi szigetekben tsinálnak; sot a Syracusai Muskalály-bo:t
is felyül haladja.