. 508. Bunda, fejér és sárgás, gömbölyü nagy sze¬
” . . oo . ”
mű , igen kellemetes izü. Tartani való;
509. Bratcovina, arany színű, hoszszukäs,
világos nagy szemű, és. ágas nagy fürtü, nagyon kelle¬
metes ízü. Termékeny. Ez igen jó asztalra való szóló.
310. Krivaglia, fejér, hoszszú, görbe szemű ,
nagy vállas fürtü, kemény haju, édes ’s tsípös, Sokáig
el all a’ szel Jarta kamarakban.
511. Lovoriska, granät színü, hoszszúkás jó
ízü szemű , a? húsa valamennyire kemény , és a? fürtje
hoszszú. — Enni jó, mind nyers, mind meg aszszott
állapotjában.
512. Plavk fnera, gömbölyü leg édesebb szemű,
"s hoszszas fürtü. Kár, hogy még valamivel nem ter¬
mékenyebb.
315. Rucataz, fejér, gömbölyü igen édes szemű.
A" fürtje középszerü nagyságú.
314. Romania, fejér, gömbölyü nagy szemű.
Igen édes és télre való.
315. Slatarizza, zöldes. "A? szeme gömbölyü ,
középszerü. A’ fürtje testes, köptzös, Nagyon édes,
és nagyon sokat termő.
516. Cibib-Bratcovina bianca. Tsak asztalra
’s tartani való. ") 3
*) Az egészszen meg nem érelt szólő- szemeknek igy is hasznokat
lehet venni, Azokat, mint szokták , ezt a" szólót is, a" forrni kezdeit vizbe
kell tenni, "s mintegy minutáig benne hagyni. Onnan a! fazekat, béfedve,
a? tüzes hamura állítani, hogy a" szemek megpuhuljanak, mind addig, mig
az ember öszsze- nyomhatja vagy törheti az újjával, Annak utánna szitán
által kell szűrni, Más nap a felforralt tzukorba kell a? szemeket tenni ;