b) Enni ’s tartani, és bornak is valók. : Mindenik
fajból tudni illik kétféle bort készítenek; az egygyi¬
ket butéliákra szedik, a? másikat pedig hordókba
töltik.
275. Bresparola, sárgás, gömbölyü, világos ,
édes "s kellemetes ízü. Más nevei: Brespina, Ves¬
pajuola. ;
274. Buttassa, fejer. A’ fürtje nagy és hoszszu,
a’ szeme gömbölyü, ’s kellemetes füszeres izü. But¬
tazzä-nak is hijjak.
275. Cenese, fejer, majd gömbölyü, mez edes¬
segü, es igen kedves illatu.
276. Dell’ Olio, veres, gömbölyü, kis, de igen
édes szemü. A’ fiirte kurta.
277. Garganega, fejer, hoszszu fürtü, göm¬
bölyü es edes szemü.
278. Malvagia, fejér. Ezt az igen joféle szolot
Toskánából hozták Felső Olasz országba.
279. Malvagia nera, nagy fürtü, majd göm¬
bölyü, ’s megtöltt szemű.
280. Marzemina. Éztis Toskánából és Róma
vidékeiről hordták ki. A? szeme igen nagyon fekete ,
gömbölyü, es a’ leg édesebbek közzül való.
281. Moscata bianca, gémbélyii édes és. zöld¬
arany színü, felséges ízü ’s illatú. :
282. Pergolese, vagy Pergolen, vilagos zöld
színü, majd gömbölyü , igen nagyon édés.
285, Persegagna, fejér, jé nagy fiirtii, gém¬
bölyü, kellemetes izü. Sok szeszszel (spiritussal) bir.
284. Peyerella, vagy Pevarise, fejer, hosz¬
szú fürtü, gömbölyü jó nagy szemü; édes és tsipôs
kellemetességü, van kevés muskatály íze is.
285. Prosecco minuto, fejér, j6 vastag fürlü,
gömbölyü , világos, kis szemű, édes, és igen jó ízű.
_, 286. Refosco dolce, nero, igen hoszszú fürtü,
30 nagy szemü, "s kedves ízű.