Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000032/0000

Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. A tokaji borról, 1758

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Cím (EN)
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. About Tokaj wine, 1758
Tudományterület
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Tudományos besorolás
forráskiadás
022_000032/0133
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 134 [134]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000032/0133

OCR

velői különböző életmódbeli, közte hangsúlyosan étkezési szabályrendszereket állítottak fel." E dietetikai szemlélet a korban lényegében általános volt; ugyanez a szemlélet figyelhető meg már Pápai Páriz Ferencnél is, aki a korábban idézett Pax Corporis című könyvében ugyanennek a fontosságát hangsúlyozta az orvosi tevékenységben. E fejezetben érhető tetten leginkább a hoffmanni szemlélet meghaladása. Ahogy a szőlők élettana esetén szó volt róla, Hoffmann az emberi szervezetet az inak és izmok akaratlan vagy direkt összehúzódásával, illetve a különböző testnedvek hidraulikájával egy folyamatos mozgásban lévő entitásként írta le. Ezeket hatja at az aether, mely lényegében az élet alapanyaga (primum movens); ez megtalálható a levegőben és az élő szervezetekben is, az ember a légzéssel és a táplálkozással (jó esetben a kiváló hegyaljai borokkal) veszi magához. Az aezler arisztotelészi eredetű fogalom; Welsch és Hoftmann, ahogy számos kortársuk is úgy tartotta: e szubtilis, tehát tiszta és finom anyag nagyban hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott, tehát egészséges működéséhez." Welsch és Hoffmann szerint az aether a tokaji borban is jelentős mennyiségben van jelen „s igen egészségessé teszi a bort, amely ennek eredményeképpen az emberi testnek még legapróbb emésztéssel és elválasztással kapcsolatos erecskéjén is könnyedén átjut. Ez a borba keveredő megfoghatatlan és légies hatóerő szervezetünk szilárd részeit erővel és életkedvvel árasztja el, úgybogy a vér- és nedvkeringésünket is megkönnyíti." Ezzel tehát egyfajta általánosabb érvényű stimuláló, roboráló anyagként jellemezte a bort, ami a testnedvek áramlásának elősegítésével az emésztésre, a kiválasztásra, a vérnyomásra, a közérzetre egyaránt jó hatással van. Domby disszertációjában azonban már nem olvasható az aezber fogalma mint az emberi test működésében közreműködő egyfajta életszervező erő. Domby az előző fejezetben kifejtett, a kémiai alkotóelemek differenciáltságára vonatkozó tézisét vonatkoztatta a medicinai ismereteire, amikor a hegyaljai borok egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta. Ennek alapján rögzítette, hogy a magasabb savtartalmú borok nagyobb hatással vannak a testre és az elmére, mint a vizesebbek, az édesebb borok természetüknél fogva jobbak, mint a savanyúak, a még le nem tisztult, forrásban lévő borok egészségtelenek, végül — a hoftfmanni elveket is belefoglalva — a legszubtilisebb, tehát legtisztább és legfinomabb összetevőket tartalmazó borok a legkiválóbb hatásúak. A magasabb savtartalmú borok jótékony fizikai hatása, hogy fokozzák az emésztést és a kiválasztást, növelik a pulzusszámot és a test hőmérsékletét, erősítik az ereket, általánosságban is erősítenek, serkentik az nyirokrendszert is. Az elmére is jótékony hatással vannak, ahogy a szerző biztató módon megfogalmazta: , az éjszakázásokban kimerített elmét felfrissítik, a gondokba bonyolódottat megkönnyítik, a szomorúságtól lankadtat felemelik, minden képességét csodás módon élessé teszik." Ezen túlmenően azonban gondos orvos módjára a mennyiség problematikájára is kitért: ha valaki túlságosan sokat fogyaszt e borokból, épp az ellenkező hatást éri el vele. 98 Kapronezay 2007, 17. 99 Awszubtilitás fontos hoffmanni fogalom volt: lényegében minél tisztább és finomabb alkotóelemekből áll valami, annál értékesebb; ez volt az akkori dietetika alapja is. Lasd Macyar 1996, 236. 27. labjegyzet. 100 Fordította: Magyar László András. Lásd MAGYAR 1996, 234. 101 Dompy 1758, 35. 133

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1951 px
Kép magassága
2775 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.44 MB
Permalinkből jpg
022_000032/0133.jpg
Permalinkből OCR
022_000032/0133.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde