OCR Output

X. $” Elsősorban a nagyra becsült Neumann fáradságos munkával
járó több kísérletéből tudjuk, hogy valamennyi bor az előbb leírt
erjedéssel készül; hogy a tokaji borok sajátos összetétellel gyantás¬
olajos, lelket hordozó, mézgás-sós, földes, vizes részekkel vannak
elegyítve, valamint hogy ezek a borok csak annyiban különböznek
egymástól, amennyiben ezeknek a részeknek a mennyisége és mi¬
nősége különböző.

Az esszenciális olajos részek jelenlétének kimutatása bármely borban az olajban
igen gazdag borkő oldásával (ez vizes oldóközegben a legnehezebb), a spiritus
rektifikálásával," a seprű és a bor desztillációjával történik; ezek mind megmutatják
a bennfoglalt olaj mennyiségét. Azt, hogy számottevő olajos részt tartalmaz a borunk,
azt az az ízlelő nyelvét átjáró édes íz is elárulja, amelyet az a vizes és sós molekulákkal
összekapcsolódva hoz létre. Azt, hogy nagy bőségben fordul elő, az tárja a szemünk
elé, hogy az esszencia és az aszúbor állagához síkosság társul; természete alkalmas
arra, hogy tüzet fogjon, miközben viszolyog attól, hogy vízzel elegyedjen. A tudós
Hoftmann és Neumann kémiai kísérletei ugyanezt erősítik meg. Hoftmann ugyan¬
is a felső-magyarországi aszúborból olyan bőséges, ragadós édes képlékeny anyagot
nyert ki, amely kiszárítva és meggyújtva fényes lánggal égett." Neumann pedig gon¬
dos kísérlettel négy uncia és három drachma gyantás-olajos tartalmat nyert ki egy
mérték tokaji borból."

Nem szorul bizonyításra, hogy a borban léteznek gyúlékony spiritusok avagy flo¬
gisztont tartalmazó részek, minthogy ezek növelik a hőt, a vidámságot, a részegséget,
amelyek nélkül nincs bor az anyagi dolgok világában. A tudós Boerhaave azon bi¬
zonytalankodik a spiritusok eredetével kapcsolatban, hogy azok idegen anyagból vagy
olajból jönnek-e létre. Ez utóbbit tartja valószínűbbnek, noha semmilyen olajból nem
volt képes ilyen spiritusokat előállítani." A tudós Stahl ugyanezt állítja bővebben ki¬
fejtve, tudniillik, hogy azok a dolgok, amelyekben nincs olaj, semennyit, amelyek ke¬
vés olajban részesülnek, azok keveset, következésképpen az olajban leggazdagabbak
adnak legbőségesebben alkoholt." Ezekhez annak a fáradságos kísérletnek a megem¬
lítését fűzi, amellyel szemünk elé tárja, hogy a spiritus képes ismét olajjá változni."

72 Nyomdahiba a számozásban.

73 Rectificatio spiritus: az alkohol tisztításának speciális folyamata, többszörös desztillációt jelent. A spiritus
szót Domby ebben az alfejezetben minden esetben a tiszta szesz" jelentésben említette; a kémiai kísérle¬
tek jóvoltából tehát arról bizonyosodott meg, hogy a tokaji borokból kinyerhető a magas flogisztontartal¬
mú tiszta szesz, csak a kortársaival együtt azt nem tudta, hogy ez az alkohol az erjedés hatására jelenik
meg a borban.

74 Horrmann 1739, 130.

75 NEUMANN 1735, 464.

76 BoERHAAvE 1732b, 160.

77 Latinul spiritus ardens.

78 STAHL 1747, 78-79.

91