OCR Output

nél némileg kevésbé nemes szőlők, mint a gemmea, "" amelyet azért becsülnek, mivel
bővelkedik lében, így mással összekeverve elsősorban a must mennyiségének növelé¬
sére szolgál. Matolai úr arról számol be, személyesen látta, hogy császárnőnk Szarvas
szőlője többnyire albula szőlőből áll." Igen sok szőlőt ismerek, amelyek bővelkednek
ebben, de ha az egész térségünket tekintjük, azt fogjuk találni, hogy a tumidula min¬
den más szőlőfajtánál gyakoribb. Azt azonban, hogy tovább fejtegessem, mit jelent
a művelési mód, mi a hozadéka a kétszeri vagy háromszori kapálásnak és milyen idő¬
közönként kell azt ismételni, illetve hogy más egyéb körülmények mennyire növelik
vagy csökkentik a bor nemességét, a kitűzött témám jelentette korlátok nem engedik.

Harmadik rész

A TOKAJI BOR KÉMIAI ELEMEI

X. § Mielőtt az elemek felsorolásához kezdenék, amelynek elvég¬
zésében a leghozzáértőbb kémikusok szorgos munkálkodása már
nem sok munkát hagyott nekem, érdemesnek tartottam, hogy rövi¬
den említést tegyek arról, hogy miként lesz a szőlő levéből az a teljes
egészében eltérő folyadék, amelyet bornak hívunk.

A must úgynevezett bort eredményező erjedés"? útján alakul át. Az erjedés belső,
súrlódást keltő, pezsgéssel járó mozgással a földes, olajos, ragadós és vízzel kevert
molekulákat, amelyek az édességet hordozzák, úgy oldja, aprózza, hogy azután fi¬
nomabb földes-sós-savas, gyantás-mézgás-olajos? és flogisztont tartalmazó tes¬
tecskék"! jönnek létre, amelyek nagyon szorosan összekapcsolódva spiritusszal bíró
boros, korábbi édességétől megfosztott folyadékká állnak össze. Csakugyan akár egy
hanyagul lezárt edényben, hőre mint külső okra az erjedési mozgások és a legkisebb
lyukakban elrejtőző levegő a mustot olyan rendkívüli módon kitágítják, hogy annak
valamennyi részecskéje igen heves mozgásba kezd és nagy gyorsasággal mindenféle
irányba szétszéled. A savas, olajos és földes részek egymásra kölcsönös hatást kifejtve
birokra kelnek, dörgölődnek, ütődnek, szétpattannak, habzanak, alkoholt" képeznek,

60 gyöngyszőlő vagy gyöngyfehér: régi, ma már nem termesztett szőlőfajta

61 Maroraı 1744, 12-13.

62 Latinul fermentatio vinosa: Domby itt az alkoholos erjedésre utalt.

63 Az alkoholos erjedésnek különböző olajos melléktermékei vannak, mint a glicerin és a különböző kozma¬
olajok, vélhetően ezeket figyelte meg Domby is.

64 Latinul phlogista corpuscula; ez a kifejezés a Domby által is idézett Becher és Stahl flogiszton-elméletére
utal. Eszerint minden éghető anyagban van flogiszton, minél több, annál hevesebben ég az adott anyag.

65 Domby itt a spirizus ardens kifejezést használta az alkoholra.

89