OCR Output

2. A MAGYAR PROTOSZOCIOLÓGIA A 19. SZÁZADBAN

némi információt az alkalmazott módszerekről, illetve reflexiót arról, hogy el¬
méletileg a manapság részt vevő megfigyelésnek nevezett módszer lett volna a
legjobb:

Első ízben az összes kérdőíveket kitöltetlenül kaptuk vissza... A munkás képtelen azt
felfogni, hogy léteznének olyanok, kik minden önzéstől menten érdeklődhetnek az ő
sorsuk iránt. [...] ...egy kovács, mondván, hogy , biz senki fiát se hagyja agyomrába
pillantani".

A legjobb módszer a munkásviszonyok megismerésére kétségkívül az volna, melyet
Merrywether amerikai tudós követett, aki egy teljes esztendőt töltött, mint közön¬
séges munkás, a munkások között, — csakhogy kissé kényelmetlen. Végre sikerült a
művezetők közvetítésével több munkással megismerkednünk és ezektől közvetlenül,

szóbeli érintkezés útján szereztük be a szükséges adatokat. (Somogyi 1974/1988:87)
Felejthetetlenek a fogyasztási szokásokról szóló fejtegetések is:

Ami az élelmezési viszonyokat illeti, előre kell bocsátanunk, hogy a hajógyári mun¬
kások jó élethez vannak szokva. [...] A reggeli csaknem kivétel nélkül szalonnából,
kenyérből és egy kis pohár pálinkából áll. Kávét csakis az asszonyok és a gyerekek
isznak. [...]

A fogyasztott hús mennyiségét... átlag 20 dekára tehetjük személyenként és na¬
ponként. A hetenkénti húsfogyasztás a különféle munkáscsaládoknál 2-6 kiló között
ingadozik. [...)]

A búzalisztből készült kenyeret otthon szokták készíteni. [...] Öt felnőtt tagból álló
család átlag 12 kiló lisztet fogyaszt hetenkint. [...]

A bor a főbb élelmezési cikkek közé tartozik, de a munkások azzal visszaélni nem
szoktak. [...] Egy munkás átlag % liter bort fogyaszt naponként [kiemelések tőlem - D.
Cs]. Sörből keveset fogyasztanak. A pálinka élvezete csakis a reggelinél szokásos; kive¬
telt képeznek e tekintetben a felvidéki napszámosok, kik az Óbudán is nagyszámban
található pálinkamérések törzsvendégei.

...cukor[böl] ätlag %-1 kilölt]... söböl ätlag 1 kilót fogyasztanak hetenként." (So¬
mogyi 1974:89)

Ahol Somogyi cikkének - ismétlem: a korszak protoszociológiáját ismerve elke¬
rülhetetlen — gyengesége leginkább kibukik, az a csalädszociolögiai

64 Első olvasásra ezeket az adatokat hiteltelennek tartottam, feltételezve, hogy a munkások, bár
nem vallották be, de tájékozatlanok voltak saját háztartásuk fogyasztását illetően. Az olvasót
megkímélném a részletektől, de utánanézve a naturális termékek fogyasztása hosszú távú
mutatóinak, már egyáltalán nem tűntek irreálisnak ezek az adatok.

«77 «