Direkt zum Inhalt
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Suche
  • OA Kollektionen
  • L'Harmattan Archive
Deutschde
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Magyarhu
AnmeldenRegistrieren
  • Buch Übersicht
  • Seite
  • Text
  • Metadaten
  • Clipping
Vorschau
022_000023/0000

Veres róka, vörös bársony, piros rózsa. A piros/vörös a magyar nyelvben és kultúrában

  • Vorschau
  • PDF
  • Zeige Metadaten
  • Permanenten Link anzeigen
Autor
Bálizs Beáta
Title (EN)
'Veres’ Fox, ’Vörös’ Velvet, ’Piros’ Rose. The ‘piros-vörös’ [red] dual color terms in Hungarian language and culture
Field of science
Antropológia, néprajz / Anthropology, ethnology (12857)
Series
Studia Ethnologica Hungarica
Type of publication
monográfia
022_000023/0314
  • Buch Übersicht
  • Seite
  • Text
  • Metadaten
  • Clipping
Seite 315 [315]
  • Vorschau
  • Permanenten Link anzeigen
  • JPG
  • TIFF
  • zurück
  • Weiter
022_000023/0314

OCR

314 VI. A PIROS MINT SAJÁTOS SZÍN ÉS POZITÍV JELZŐ I.6. A PIROS BOR (HARMADIK KITÉRŐ) A vörösbor azért érdemli meg, hogy a tudományos színkutatások tárgyává váljon, mivel több magyar tájegységen (pl. Erdélyben [vö. Gárdonyi 1920, 86]; a Belső-Somogyban található Niklán [Tomisa Ilona szíves szóbeli közlésel, a Nyitra megyei Kolonban [ld. Sándor 2016, 217]) a dor jelzője nem a vörös, hanem a biros, vagy legalábbis az volt.3+ (Természetesen lehetnek egyéni használatbeli különbségek is, pl. egyik kazári adatközlőm mesélte, hogy ő néha , piros bort" mond, de ebben az esetben a férje mindig , rászól", és kijavítja, hogy a bor az vörös.) Ez a megoszlás többféleképpen is magyarázható. Egyrészt ahhoz is köze lehet, hogy vörösbort nem minden tájegységen készítenek vagy isznak olyan régóta. Könnyen lehet, hogy pl. Erdély-szerte csupán azután vált fontossá, miután a kognitív piros kategóriajelölőjévé (vagy , hivatalos nevévé") már a piros szó vált35 Az sem zárható ki azonban, amit Csillag Andrea állít, hogy a magyarok egy része a vörös bort, ill. a piros bort külön borfajtáknak tartja, amelyek eltérnek árnyalatukban, abból kifolyólag, hogy különbözőképpen is készülnek (2005, 58). Ez a vélemény még újságírói szinten is felvetődött: »Hangulatos aranyhegyi kirándulásokon sokan így éneklik a dalt: Vörös bort ittam az este [...] Mások szerint a bor piros, ezért ők piros borról énekelnek. Kiknek van igaza? Talán azoknak, akik szerint más a vörös bor íze és más a piros boré, a silleré" (T.I. 1961, 5). Az idézetben említett si//er név a világosabb vöröses borokra utal. Egy mai internetes borászati lexikon szerint ez , a vörös bor és fehér bor között áll a színét tekintve. A sillerbor a vörösbornál kevesebb, de a rozénál hosszabb időt ázik a héján, így színe is mélyebb, teltebb" (BorLex , Siller bor"). Tulajdonképpen a siller , olyan bor, melynek színe pirosas, de íze akár fehérbor jellegű is lehet", és amely eredetileg úgy készült, hogy vegyes szüreteléssel szedték a szőlőt, azaz , válogatás nélkül puttonyba" kerültek , a kék és piros szőlőfürtök" (Gerencsér 2008, 212). Sőt, a 19. században a világos vörös siller borokról azt írták, hogy nem csak kék (, fekete") és piros ( vörös"), hanem emellett még , fehér szőlőnek vegyületeiből" is szűrték, és még azt is hozzátették, hogy ez a borféle , törkölyön állás nélkül készítettik; (s minél jobban megkéneztetik: annál világosabb vörössé válik)" (Hudacskó 1858, 298). A „schiller” tehát vegyesen megszedett és kitaposott fehér és fekete fürtök eredménye" (N. n. 34, A magyar pl. a bort éppen úgy hívja birosnak, mint veresnek, bár az utöbbi [a nepkölteszetben] aránylag jóval ritkábban fordul elő" — állítja Erdélyi Zsuzsanna (1961, 406). Vö. , Rózsa mellett, rózsa mellett szép a piros tulipán, / Piros borral, veres borral itatott az alispán" (VARGHA [1928], 152). 35 Erre a lehetőségre Szabó Á. Töhötöm hívta fel a figyelmem, amit ezúton is köszönök neki.

Strukturell

Custom

Image Metadata

Bild Breite
1949 px
Bild Höhe
2783 px
Bild Auflösung
300 px/inch
Dateigröße
1.24 MB
Permalink zum JPG
022_000023/0314.jpg
Permalink zur OCR
022_000023/0314.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

AnmeldenRegistrieren

Benutzeranmeldung

eduId Login
Ich habe mein Passwort vergessen
  • Suche
  • OA Kollektionen
  • L'Harmattan Archive
Deutschde
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Magyarhu