OCR
BÁLDI ANDRÁS 1.2. A TERMÉSZET ÉRTÉKE 1.2.1 A természeti tőke és szolgáltatásainak redukálódása (,ökológusul?: A biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások összeomlása) Reggeliasztalnál ülve, kávét kortyolgatva, vajas croissant-t csemegézve tisztában vagyunk-e vele, hogy honnan is jött a reggelink? Persze, a sarki boltból, na de azon túl? Hogyan is jött létre, hogy azután megvehessük és élvezhessük? Nos, a kávécserje a trópusokon él, terméséből készül a kávé. A termés kialakulásához beporzók, elsősorban méhek munkája is szükséges. A croissant-hoz búza, azaz egy növény szükséges, a vajhoz pedig tehéntej. Iehát egy szokásos reggeli a természet több ,komponensét" is felvonultatja, amelyek munkájának eredménye kerül az asztalra. Más szavakkal a komponensek összessége (az élővilág és környezeti rendszereik) jelentik a természeti tőkét, a működésük pedig az a szolgáltatás, például a méhek beporzó munkája, melyek eredményét mi, emberek élvezzük. Az élővilág számos további nélkülözhetetlen szolgáltatással biztosítja az emberiség fennmaradását (pl. élelmiszer, méz, gyógynövények, gyógyszerek, levegő- és víztisztítás, tűzifa, erózió elleni védelem, klímareguláció stb.). Ez az egyszerű kép is rávilágít arra, hogy az élővilág és a biológiai sokféleség megőrzése létérdekünk — de ha így van, akkor miért találkozni nap mint nap a pusztulás híreivel? A természet ugyanis vészesen zsugorodik, mégpedig a történelemben sosem látott mértékben. Egymillió állat- és növényfajt veszélyeztet a kihalás, jelentős részüket akár már a következő években. Lényegében , élőhalott fajok", amelyek megmentése csak élőhelyeik helyreállítása révén oldható meg. Kiemelendő a kétéltűek, például a békák esete, globálisan a fajaik 4090-át fenyegeti a kihalás. Mindezek a folyamatok nemcsak a vadon élő fajokra, hanem a növénytermesztésben és állattenyésztésben használt fajtákra is 25