OCR
2. EGY FŐRE JUTÓ ALKOHOLFOGYASZTÁS " 31 gával kapcsolatos bizalmatlanság, aminek oka a házi szeszfőzés legalizálása. A nem regisztrált, házilag előállított alkohol feltehetőleg megnövekedett mennyisége jelentős mértékben hozzájárulhat a ténylegesen elfogyasztott alkohol mennyiségéhez. Bár a hivatalos adatok elsősorban a borfogyasztás jelentősebb visszaesését mutatják az elmúlt tíz évben, nem pedig a tömény szeszét, feltételezhetjük - és erre még más tanulmányokban visszatérünk -, hogy a megnövekedett, házilag előállított töményszesz-mennyiség mérséklően hatott a bor és az összes alkohol kereskedelmi forgalmára. A hivatalos fogyasztási adatok értelmezésekor további bizonytalansági tényezőnek tekinthető a bor, sör és tömény szesz készleteinek alakulása, illetve a készletváltozás becslése. A hazai alkoholfogyasztás szerkezetében bekövetkezett tényleges változásokat módosíthatják más statisztikai számbavételi problémák is. Korábban már írtunk arról, hogy az összes fogyasztás kiszámításakor milyen alkoholtartalommal számol a KSH az egyes italfajták esetében. Feltételezhető, hogy a kereskedelmi forgalomban megjelenő italfajták tényleges alkoholtartalmának változása (a sör alkoholtartalmának növekedése, a legálisan vásárolható tömény italok alkoholtartalmának 35-4096-ra történő mérséklődése) módosíthatja a statisztikai adatokban megmutatkozó tendenciákat. 2.2. AZ ADATOK BEMUTATÁSA? 2.2.1. Az egy főre jutó összes fogyasztás változása Alkoholfogyasztásra vonatkozó rendszeres statisztikai adatközlés 1950-től van Magyarországon, de szórványos és becsült adataink már a 18. századtól léteznek. A legelső ismert becslés Pásztor Mihálytól származik, aki szerint egy budai lakosra 177 liter borfogyasztás jutott évente. Keleti Károly becslései szerint 1881-ben az egy főre jutó fogyasztás 18,6 liter bor, 3,4 liter sör és 16,4 liter égetett szeszes ital volt. Ennek alapján feltehető, hogy az egy főre jutó 7 Az adatok forrása: 1970-ig: Rácz-Vingender, 1999; 1970-től: KSH bormeérleg: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm11.html; KSH sörmerleg: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm12.htm]; KSH égetett szesz és dsszes szesz: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_ hosszu/elm13.html