OCR
2. EGY FŐRE JUTÓ ALKOHOLFOGYASZTÁS " 29 2.1.1.2. WHO? A WHO definíciója szerint az egy adott országban, egy adott évben elfogyasztott alkohol mennyiségének megállapításakor számításba veszi a termelésből, importból, exportból és eladásból (ez utóbbi gyakran az adó alapján számolva) származó mennyiséget. A Magyarországra vonatkozó adatok forrása 1960 és 1999 között: World Drink Trends, 2000-2004 között a WHO Global Surveys on Alcohol and Health, 2005-től kezdődően pedig egyértelműen a KSH-t jelöli meg a WHO az adatok forrásaként. A WHO által négyévente kiadott és kifejezetten az alkoholproblémára koncentráló kötet az adatok elsődleges forrásának a nemzeti statisztikákat jelöli meg. Mindebből az következik, hogy az adatok forrása a KSH és a WHO esetében nem különbözik jelentősen. 2.1.1.3. Eltérés a WHO és a KSH adatai között A WHO-tól és a KSH-tól származó adatok összehasonlításakor az egyik legfontosabb különbség az, hogy míg a WHO az egy főre jutó fogyasztási adatokat a 15 évesnél idősebb népességhez viszonyítja, addig a KSH-viszonyítás alapja a teljes népesség. Az összes alkoholfogyasztás kiszámításakor mind a két szervezet a három italfajta átlagos alkoholtartalmával számol. Némi eltérés tapasztalható azonban abban, hogy az összes alkoholfogyasztás tisztaszesz-tartalmának kiszámításakor mennyi az az alkoholtartalom, amivel a KSH és a WHO az egyes italfajták esetében számol. A bornál a KSH stabilan 11,5% tisztaszesz-tartalommal szamol, ami többnyire megfelel a Magyarországon forgalmazott bor alkoholtartalmának. A KSH bormérlege nem tartalmazza a vermutot, az EU-előírásnak megfelelően a belsős felhasználásból levonják a vermutgyártásra kerülő bormennyiséget. A hazai bormérlegnek nem része továbbá az egyéb gyümölcsborok és az egyéb köztes alkoholtermékek sem. A WHO a szőlőbort 12 %-kal (és az ugyanebbe a kategóriába tartozó mustot 996-kal, a vermutot pedig 1696-kal) számolja. A tömény italok esetében a KSH által számításba vett szesztartalom a kezdetektől fogva a 90-es évek közepéig 5096 volt. Ez az alkoholtartalom tulajdonképpen mindig magasabb volt, mint a kereskedelmi forgalomban megjelenő tömény italok al° Ld. ennek leirasat: https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/462 https://apps.who.int/gho/data/node.main.A1039?lang=en 6