Aller au contenu principal
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu
S'identifierS'inscrire
  • Présentation du journal
  • Page
  • Texte
  • Métadonnées
  • Découpage
Aperçu
022_000054/0000

Les racines des vignobles de Tokaj et Sauternes. Actes du Colloque international franco-hongrois les 2–6 novembre 2022, Sárospatak (Hongrie)

  • Aperçu
  • PDF
  • Afficher les métadonnées
  • Afficher le lien permanent
Title (EN)
The Roots of the Vineyards of Tokaj and Sauternes
Field of science
Kultúrtörténet, kulturális emlékezet / Cultural history, cultural memory (13056), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976), Kulturális örökség, kulturális emlékezet / Cultural heritage, cultural memory (12998)
Series
Europica varietas Tokajensis. ΔΩΡΟΝ
Type of publication
tanulmánykötet
022_000054/0035
  • Présentation du journal
  • Page
  • Texte
  • Métadonnées
  • Découpage
Page 36 [36]
  • Aperçu
  • Afficher le lien permanent
  • JPG
  • TIFF
  • Précédente
  • Suivant
022_000054/0035

OCR

szágra küldi, hogy itt borászati kutatásokat folytasson. Jelentést készít és a furminttal kapcsolatos tervekkel tér haza. A jelentésből kiderül, hogy e szőlőfajtát 40 évvel korábban, a Forradalom idején honosította meg Franciaországban egy emigráns, illetve hogy egy bizonyos Déjean doktor már legalább 25 éve művel furmintot Hérault megyében. A szőlészeti-borászati szaktudás folyamatos áramlása jól észlelhető a tárgyban írott értekezésekben. Egy idő után bizonyos európai országokban a c tokaji ? kifejezés átfogóan mindenféle minőségi édes (/iguoreux) borra utalhat — ezt húzza alá legalábbis értekezésében Émile Viard. Egyébként Magyarországon, hasonlóan a kontinens többi országához, sokat elmélkednek a bor hosszú eltarthatóságának mikéntjéről. Ezen elmélkedéseket természetesen a kor tudományos színvonalának kontextusában kell értelmeznünk: ez időben leginkább az foglalkoztatja a szakembereket, hogy milyen szerepet tölt be a cukor a bor érlelésében és minőségének hosszan tartó megőrzésében. A francia tudósok empirikus megfigyeléseit a 18. és a 19 század fordulóján Adamo Fabbroni, Rozier apát és Antoine Chaptal rendszerezte és öntötte elméleti formába. Louis Pasteur Tanulmányok a borról, betegségeiről, s azok kiváltó okairól. Új tárolási és öregítési eljárások című tanulmánya a Második Császárság idején jelent meg. A tudós szerző a cukornak a bor erjesztésében szerepét betöltött szerepét és a tárolás kérdését tárgyalja munkájában, amelyben bőségesen hivatkozik korábbi értekezésekre. A bor hosszútávú tárolása a Régi Rend idején fontos kérdésnek számított. Magas cukor- és alkoholtartalmuknak köszönhetően a tokaji borok sokáig megőrzik minőségüket, márpedig ez nagyban növeli értéküket, hiszen nem könnyen romlanak meg. A Kelet-Közép-Európában töretlen hírnévnek örvendő tokaji bor iránt — magas alkoholtartalma és ennek járulékos előnyei okán — töretlen volt a kereslet tárgyalt korszakunkban. Egyszerűbben fogalmazva: a 17-20. században a tokajit elsősorban azért vásárolják, mert sokáig megőrzi minőségét, márpedig ez fontos tényezője az árképzésnek. A borok ára nagyon széles skálán mozog: függ a bor típusától, ritkaságától, eltarthatóságától, a szüretelés dátumától, vagy éppen tárolásának mikéntjétől. Mivel a szőlőtermelés igen kockázatos vállalkozás, a ritka borok és évjáratok nyilvánvalóan jó áron értékesíthetők a piacon, ami a termelőket arra ösztönzi, hogy a minőségre hangsúlyt helyezve csak korlátozott mennyiségben állítsanak elő boraikból. A tokaji bor egyébként sem a közemberek mindennapos fogyasztását kiszolgáló piacon tarol: sokkal inkább a politikai és gazdasági elit pincéiben feltűnő értékes kuriózumként kell rá gondolnunk. A francia utazók, tudósok és felvilágosult borkedvelők a legelőkelőbb körök ízlését is kielégíteni képes luxusterméket látnak a tokajiban. A különféle szerzők egyébként szemérmetlenül másolják egymás korábbi megállapításait. Ami a tokaji megítélését illeti, az a 19. század végén némileg meginog, aminek okai egyébként nem teljesen világosak, ami azonban bizonyos: e borfajta neve elszakíthatatlanul összekapcsolódik Magyarországgal. A tokaji hírnevének fontos eleme, hogy egy törékeny, óvandó és védendő bortípusról van szó. 34

structurelles

Custom

Image Metadata

Largeur de l'image
1831 px
Hauteur de l'image
2835 px
Résolution de l'image
300 px/inch
Taille du fichier d'origine
1.46 MB
Lien permanent vers jpg
022_000054/0035.jpg
Lien permanent vers OCR
022_000054/0035.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

S'identifierS'inscrire

Connexion utilisateur

eduId Login
J'ai oublié mon mot de passe
  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu