Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000054/0000

Les racines des vignobles de Tokaj et Sauternes. Actes du Colloque international franco-hongrois les 2–6 novembre 2022, Sárospatak (Hongrie)

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Cím (EN)
The Roots of the Vineyards of Tokaj and Sauternes
Tudományterület
Kultúrtörténet, kulturális emlékezet / Cultural history, cultural memory (13056), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976), Kulturális örökség, kulturális emlékezet / Cultural heritage, cultural memory (12998)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. ΔΩΡΟΝ
Tudományos besorolás
tanulmánykötet
022_000054/0034
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 35 [35]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000054/0034

OCR

A tokaji Dor, ahogyan a franciák álják - avagy a tokaji! hírnevének megszilárdulása a Dorok nazájában Különböző típusú forrásszövegekre — úti beszámolókra, szakcikkekre, borászati értekezésekre, szótárakra és enciklopédiákra, tudományos könyvekre és folyóiratokra és ampelográfiai munkákra — támaszkodva megkísérelhetjük rekonstruálni, hogy a tokaji bor a 18-19. században miképpen tett szert hírnévre, később pedig miképpen őrizte meg jó megítélését Franciaországban. Az itt felsorolt források három fő okra vezetik vissza a tokaji hírnevét: a jellegzetes termőhelyre (zerroir, dűlő), a szakemberek szerepére és a kereskedelem fontosságára. A termőhely kapcsán először érdemes aláhúznunk, hogy egy bortermelésre kivételesen alkalmas területről beszélünk. Vulkanikus eredetű, 500 méternél alacsonyabb dombokon terem itt a szőlő: a meredek domboldalakat kőzettörmelék- és löszrétegek borítják, amelyek nem engedik átszűrődni a vizet, igen száraz közeget teremtve ily módon. A régiót sajátos mikroklímája igen alkalmas helyszínné teszi arra, hogy ott kibontakozhasson a hagyományos szaktudás. A területet egyébként átszeli egy olyan folyó, amely nagy szerepet játszik a tokaji bor előállításában és a piacra való eljuttatásában egyaránt. A Tiszába ömlő Bodrogban képződik az a reggeli pára, amely egy mikroszkopikus gombafajta, a nemes rothadásként ismert jelenségért felelős Bozrytis cinerea. A tokajinak a francia utazók írásaiban betöltött helye koronként változó. A 17. század elején e bort még alig ismerik Franciaországban, így nem is beszélnek róla, azonban XIV. Lajos uralkodásának idején példátlan gyorsasággal hódítja meg a királyi udvart, s diplomáciai körök kedvenc italává válik. A 18. században a tokaji népszerűségre tesz szert a társadalom vagyonos rétegeinek körében, s a filozófusok emblematikus nedűjeként is ismert lesz. A 19. századra a minőségi bor szimbólumává válik: olyan szintet képvisel, amelyről mások csak álmodoznak. Érdemes aláhúznunk Pierre-Alexandre Odart de Rilly gróf szerepét a folyamatban. A Poitou régió egy illusztris nemesi családjából származó borász La Dorée néven ismert birtokán (Touraine) szisztematikus kísérletezést folytat annak érdekében, hogy javítson szőlőjének minőségén. Miután elnyerte a júliusi monarchia hivatalos borászati szakértőjének címét, Lajos Fülöp király 1839-ben Magyaror33

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1831 px
Kép magassága
2835 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.16 MB
Permalinkből jpg
022_000054/0034.jpg
Permalinkből OCR
022_000054/0034.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde