OCR
32 b) Enni ’s tartani, és bornak is valók. : Mindenik fajból tudni illik kétféle bort készítenek; az egygyiket butéliákra szedik, a? másikat pedig hordókba töltik. 275. Bresparola, sárgás, gömbölyü, világos , édes "s kellemetes ízü. Más nevei: Brespina, Vespajuola. ; 274. Buttassa, fejer. A’ fürtje nagy és hoszszu, a’ szeme gömbölyü, ’s kellemetes füszeres izü. Buttazzä-nak is hijjak. 275. Cenese, fejer, majd gömbölyü, mez edessegü, es igen kedves illatu. 276. Dell’ Olio, veres, gömbölyü, kis, de igen édes szemü. A’ fiirte kurta. 277. Garganega, fejer, hoszszu fürtü, gömbölyü es edes szemü. 278. Malvagia, fejér. Ezt az igen joféle szolot Toskánából hozták Felső Olasz országba. 279. Malvagia nera, nagy fürtü, majd gömbölyü, ’s megtöltt szemű. 280. Marzemina. Éztis Toskánából és Róma vidékeiről hordták ki. A? szeme igen nagyon fekete , gömbölyü, es a’ leg édesebbek közzül való. 281. Moscata bianca, gémbélyii édes és. zöldarany színü, felséges ízü ’s illatú. : 282. Pergolese, vagy Pergolen, vilagos zöld színü, majd gömbölyü , igen nagyon édés. 285, Persegagna, fejér, jé nagy fiirtii, gémbölyü, kellemetes izü. Sok szeszszel (spiritussal) bir. 2 284. Peyerella, vagy Pevarise, fejer, hoszszú fürtü, gömbölyü jó nagy szemü; édes és tsipôs kellemetességü, van kevés muskatály íze is. 285. Prosecco minuto, fejér, j6 vastag fürlü, gömbölyü , világos, kis szemű, édes, és igen jó ízű. _, 286. Refosco dolce, nero, igen hoszszú fürtü, 30 nagy szemü, "s kedves ízű. 38