OCR
30 251. Paradisa. Rômäbôl valé. " 252. Regina. Florentziäbél a’ Nagy Hertzegi kertből való. 253. Rosa bianca. Nápolyból való. 254. Tinto di Spagna. Florentziából való. : 255. Tribbiano. Fejér, jó nagy fürtü, apró szemű, majd gömbölyü szemű. Minden esztendőben termékeny. Enni igen jó, tartani is lehet egy két hónapig. A? meg töppedt szemeiből készül a? szeretett Vino santo, mellyet sokan mingyárt a? Tokaji aszszusz0lo-bor utan, és a’ joféleTziprus bor elejbe tesznek. Mas nevei: Torbiano, Turbiano, Terbiano, Trebbiano, Toskanaban és Róma kör. nyeken Tribbiano, és Tribbiano gentile a’ neve. 256. Tuccai, vagy Tocai nero. Egy Tokajbdél való fekete szőlő-tő, melly a’ Nagy Hertzegi kertben all Florentziäban. 257. Uva Barbarossa. Napolybél való, veres "s igen termékeny. Octoberre megérik , ’s a’ telet kiállja. 5 258. Zibebbo bianco, vagy Zibibo, nagy hoszszú szemű , Nápolyból való. 259. Zibibo, vagy Zebibo nero , tojás formájú, húsos , édes szemű , Florentziából való. C. Felső Olasz országból, vágy Velentze, Udine, Bassano, Vicenza, Verona, Brescia, Mailand ’s ’a t. vidékeiről és a’ Padus vize mellyékérél valok. a) Egyedül enni "s tartani valók. 260. Angelo di Bologna, fejér. A Bononiai Angyal. Igen hoszszú fürtű, gömbölyü szemű, húsos , kemény, azomban kellemetes ízü. A? telet tsak azért is kiállja, hogy a" nagyon elhíresedett nevének megfelelhessen, 3 36